AKTUELNO

Albanci polako gube strpljenje, ovo sve rade kao pokušaj pritiska na međunarodnu zajednicu, jer očigledno više nisu zadovoljni svojom pozicijom koju imaju u njoj, rekao je za TV PINK zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

- Situacija na KiM je takva da, sasvim sigurno preti nestašica naše robe. Naša roba je bila dominantna i sama činjenica da je albansko rukovodstvo nakon teškog poraza koji su doživeli u Interpolu, pribeglo ovakvim merama, govori o nekoliko stvari. Kao prvo hteli su da zamene teze, odnosno, da što pre njihovi građani zaborave da su obećavali prijem u Interpol a nisu uspeli u tome - rekao je Vesić.

Zatim, dodaje i da je to deo njihove konstantne politike u kojoj oni pokušavaju da drže srpsko stanovništvo pod tenzijom, jer je njihov cilj, kako kaže, da se srpsko stanovništvo iseljava sa Kosova.

- Sad se pokazalo da je bilo važno kada je predsednik Vučić pokrenuo pitanje trajnog rešenja za Kosovo i Metohiju. Poslednji razlog zbog koga su Albanci ovo uradili, jeste, pokušaj pritiska na međunarodnu zajednicu jer oni očigledno više nisu zadovoljni pozicijom koju imaju u njoj - rekao je Vesić.

Kako kaže, ne prođe nedelja da neka zemlja ne povuče priznanje Kosova.

Foto: TvPink Printscreen

- Oni polako shvataju da je prošlo vreme kada oni nešto požele, međunarodna zajednica ih podrži, a Srbija je sama sa druge strane. To vreme je prošlo, Srbija više nije sama, Srbija ima prijatelje i saveznike i nije više tako jednostavno uraditi nešto protiv Srbije - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, sada se jasno vidi da nije moguće napraviti nezavisnu državu bez saradnje sa Srbijom.

- Ovo što su pokušali da urade ja razumem kao frustraciju, ali kaznili su i svoje i srpsko stanovništvo. Ovo je jedan potpuno nerazumni potez koji, siguran sam, ne može da ostane na duže staze - rekao je Vesić.

Istoričar Predrag Marković, rekao je da se trenutno da pitanju Kosova rešava i pitanje kredibiliteta EU.

- EU u sred Evrope ne može da zaštiti evropljane, koji žive em u strahu, em u opasnosti od izgadnjivanja. Morali bi da reaguju i zbog sebe. Amerika vodi potpuno neodgovornu politiku u mnogim delovima sveta. Oni su prestali da budu odgovorni činilac u svetskoj politici i EU bi morala da preuzme veću odgovornost za svoje evropljane - rekao je Marković.

Kako kaže, ne treba da nas čude pretnje sa strane kosovskih Albanaca, jer su oni aktivno neprijateljska zajednica prema nama.

- Oni se ponašaju prema Srbiji kao da su u ratu. Oni moraju da se opredele da li vode sa nama rat ili pregovore. Ugled njihovih političara je veoma ugrožen i žele da budu ekstremniji jedni od drugih - rekao je Marković.

Vesić je rekao da oni vrše konstantni pritisak na Srbe i žele da izazovu konstantu nesigurnost.

- EU mora da preuzme odgovornost za pitanje odnosa Srbije i rešavanje problema Kosova i Metohije. Oni moraju da obezbede slobodan protok robe i ljudi, a ako nisu to u stanju da obezbede onda ne mogu da garantuju nikakav mir na teritoriji Evrope i postavlja se pitanje postojanja iste - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, SAD jednostavno će morati da razumeju da trajnog rešenja pitanja Kosova i Metohije nema bez Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

Vesić je rekao danas da se lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas, pretnjama stranim investiorima, pridružujuje Tačiju i Haradinaju u nameri da izazovu nestabilnost u Srbiji i zaustave njen ekonomski rast i priliv investicija.

Đilas je sinoć u Leskovcu rekao da će sva imovina, koja je proteklih godina prodata strancima, kako navodi, u bescenje, postati srpska.

- Poručujemo onima koji danas kupuju Srbiju za nikakve pare: Sve će biti vraćeno. Pare ćemo im vratiti, ali to mora da bude srpsko - kazao je Đilas, kako su preneli mediji.

Vesić je, u reagovanju, naveo da ne prođe ni dan, a da Đilas ne preti stranim investitorima.

On ocenjuje da se posle odluke prištinskih vlasti da uvedu varvarske takse od 100 odsto na srpske proizvode, sa ciljem da se izazove politička nestabilnost u Srbiji kako ona ne bi više napredovala, tim naporima sinoć u Leskovcu priključio i Đilas, preteći stranim investitorima da će ih izbaciti iz Srbije i ukinuti sva radna mesta u fabrikama koje su otvorili.

Reagujući na Đilasovu izjavu da će sva imovina, koja je, kaže, prodata proteklih godina strancima u bescenje, postati srpska, kada on preuzme vlast, Vesić pita:

- Zašto Draganu Đilasu, čije su četiri povezane firme u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda imale promet od 300 miliona evra, smeta napredak Srbije?" i odgovara da je to zato što Đilas svoju budućnost vidi samo u zemlji u kojoj on sa svojima obrće stotine miliona evra, a narod nema posla ili radi za minimalac od 161 evra ili prosečnu platu od 330 evra...

- Tako bi izgledala Srbija Dragana Đilasa i Vuka Jeremića - kaže Vesić.

#Albanci

#Goran Vesić

#Kosovo i Metohija

'